zomerfestial.max-800x600 2021.png

Inspiratie

Filmdocumentaire 'Liever niet alleen'

In de zomer van 2021 heeft Muzelinck een filmdocumentaire gemaakt over de bewoners uit de grootste wijk uit Oss: De Ruwaard. Ruwaard betekent eigenlijk rust bewaarder. Hoe bewaren de bewoners de rust? Hoe ontspannen zij? Wat houdt hen bezig?

Deze film is gemaakt door Muzelinck en was onderdeel van het Zomerfestival Ruwaard dat Muzelinck initieerde en organiseerde in de laatste week van de zomervakantie.
Kunstenaar Marjolein Buijs had de artistieke leiding en regisseerde de film, Thijs Verhoeven van 412Media deed het camerawerk en de montage.

Dit project werd mede mogelijk gemaakt door:
Gemeente Oss
Postcode Loterij Buurtfonds
Stichting Oss Cultureel
Wijk De Ruwaard
Wijkhuis de Haard

Pruts & Klooi in de Schadewijk

Met steun van de gemeente Oss biedt Muzelinck doorlopend activiteiten aan de kinderen uit de Schadewijk. Onder de noemer ‘Pruts & Klooi’ kunnen de kinderen wekelijks direct na school én op school beeldend werken. Wekelijks worden er door zo’n 15 tot 20 kinderen gekleid, gesoldeerd, geschilderd en getimmerd. ‘Pruts & Klooi’ werd door Kunstloc gezien als zogenoemd parelproject, waardoor ons project prachtig is uitgelicht in deze posterzine:

https://issuu.com/kunstloc/docs/kunstloc_cultuurparticipatie_prutsenklooi_issuu

Foto Kunstloc vermelden Ksenia Chernay, Pexels.jpg

Project 'En toen begon de lente'
Osse verhalen uit de coronatijd

De lente van 2020 was een bijzondere tijd. Iedereen zal zich deze tijd nog lang herinneren; we kregen voor het eerst te maken met corona. We zaten in Oss midden in de ‘vuurlinie’ die veroorzaakt werd door het coronavirus. Muzelinck zag er een interessant project in en zocht de samenwerking met

BrabantWonen. Samen ontwikkelden zij het project ‘En toen begon de lente….. Osse verhalen uit de coronatijd’. Een project geïnitieerd door Muzelinck, mede mogelijk gemaakt door BrabantWonen en uitgevoerd door Hertog Zout. Muzelinck en BrabantWonen waren benieuwd naar wat de Osse bewoners allemaal hebben meegemaakt tijdens de coronatijd. Hebben zij een moeilijke tijd gehad, of had corona ook wel z’n voordelen? Zijn zij bang geweest of zijn er ook mooie dingen gebeurd? Een bizarre tijd met veel bijzondere verhalen. In november 2020 zijn er 3 columns geplaatst in Regio Oss en in december 2020 is de podcast uitgebracht die bestaat uit 3 afleveringen; een prachtig stukje geschiedenis op kunstzinnige wijze gemaakt.

Totstandkoming

Letizia Rompelberg (Hertog Zout) heeft ruim 60 Ossenaren geïnterviewd, veelal bewoners van BrabantWonen, en heeft de meest bijzondere fragmenten in de podcast laten terugkomen. Geluidsexpert Bram Schouw heeft de podcast gemonteerd en heeft speciaal hiervoor muziek gecomponeerd, geïnspireerd door de verhalen van de geïnterviewden. De afleveringen hebben elk een eigen thema. Ze gaan over zorgen voor elkaar, de coronamaatregelen en over het contrast tussen alleen en samen. In de columns wordt steeds het verhaal van één persoon uitgelicht.

Hier vind je de podcast afleveringen:

Aflevering 1

Aflevering 2

Aflevering 3

En toen begon de lente.jpg

Een Warme Omhelzing

Cultuurproject voor mensen met een (verstandelijke) beperking en (eenzame) ouderen voor wie in 2020 en 2021 de impact van corona erg groot was.

Deze groep mensen miste op dat moment enorm de fysieke aanraking, de knuffel, een arm om de schouder of een omhelzing met ouders, familie of vrienden. Door dit project kregen deelnemers de kans om op creatieve en kunstzinnige wijze vorm te geven aan deze behoefte. ‘Een Warme Omhelzing’ is geïnitieerd door Muzelinck, verder ontwikkeld en uitgevoerd in samenwerking met Brabant Wonen en mede mogelijk gemaakt door het Prins Bernhard Cultuurfonds. De ‘warme omhelzingen’ (inspiratiepakketten) zijn uitgezet bij verschillende locaties van Stichting Dichterbij en andere woongroepen.

Inspiratiepakketten
Ouders, broers of zussen, of andere familieleden verwerkten een (veel gedragen) kledingstuk tot een nekkussen. Daarvoor werden de mouwen van het kledingstuk losgemaakt, opgevuld en aan elkaar genaaid. Zo ontstond een soort nekkussen of nekrol die het gevoel geeft van een warme omhelzing of een omarming. Muzelinck stelde, voor deelnemers aan het project, inspiratiepakketten samen. Het inspiratiepakket bevatte alle materialen die nodig waren om het nekkussen te vervaardigen.

De cliënt herkende de stof, de kleur, het materiaal of de geur van de oorspronkelijke drager. Het nekkussen kon worden gedragen, gebruikt als kussen in bed als een soort knuffel. Het nekkussen vormde de verbinding met gezin, familie of vriend(en). In de periode juni-juli 2020 zijn in totaal zo’n 40 pakketten verspreid onder een zevental instellingen van Ons Welzijn in de gemeente Oss. Het project werd goed ontvangen. De zorgprofessionals waren enthousiast over de samenstelling en het aanreiken van de inspiratiepakketten. Nu nog wordt er op sommige plekken gewerkt aan het project.

Een warme omhelzing.jpeg

Fotografieproject voor eenzame jongeren

In samenwerking met jongerenwerker Kennith Coelen van Ons Welzijn heeft Muzelinck een fotografieproject ontwikkeld voor eenzame jongeren in Heesch. Deze groep komt onder de noemer ‘We Together’ tweewekelijks in jongerencentrum Checkpoint bij elkaar om te werken aan sociale redzaamheid door middel van sociale uitdagingen.

Het doel van het fotografieproject is om de jongeren uit hun isolement te halen en meer zelfvertrouwen te geven. De camera is daarbij een oog tussen hen en de wereld om hen heen, waardoor het gemakkelijker wordt om zichzelf te uiten.

Het project is eind april 2021 gestart en heeft zo'n 20 weken geduurd. We meten de effecten op de jongeren (impactmeting) bij aanvang, tussentijds en na afloop.


Jongeren iStock-514135723.jpg