Muziek bij Ministershof.jpg

Kunst en muziek brengen geluk bij de bewoners van de Ministershof

Datum
26 juli 2023 12:26
BUUM 20230703_115325
IMG_7560

Muzelinck gelooft in de kracht van kunst en cultuur. Kunst is geen luxe, maar een krachtig instrument in de samenleving. Kunstzinnig bezig zijn maakt mensen gelukkig en zorgt voor verbinding. In samenwerking met BrabantZorg, BrabantWonen, OnsWelzijn én de bewoners van de Ministershof verzorgt Muzelinck kunstzinnige ochtenden voor de bewoners van de Ministershof. Op maandagochtend wordt er gewerkt aan het project 'Ennen buum' en op donderdagmiddag wordt er muziek gemaakt met de bewoners. Ook in de maanden juli en augustus.

Project 'Ennen buum' in de Ministershof'
BrabantWonen heeft een ruimte in de Ministershof ter beschikking gesteld die we mogen gebruiken om met de bewoners kunstzinnig bezig te gaan. Kunstenares Trea van Meel werkt in opdracht van Muzelinck en begeleidt de bewoners elke maandagochtend met kunstzinnige activiteiten. Ze is met de bewoners in gesprek gegaan om ideeën op te halen om de gezamenlijke ruimte op te leuken. Samen met de bewoners ontstond het project 'Ennen buum'.

Trea vertelt hierover het volgende.

“Voor de activiteitenruimte bij de Ministershof wilde ik samen met de bewoners een spoor achter laten in de ruimte. Een spoor dat uit persoonlijke elementen bestaat van de bewoners in de vorm van een levensboom die de identiteit van de bewoners representeert. Op die manier creëren we een gezellige ruimte waar bewoners zich thuis voelen en elkaar kunnen ontmoeten.

Op een grote muur is inmiddels “Ennen Buum” getekend. De vorm hiervan is geïnspireerd op een kunstwerk van medebewoner Jos Boeijen en kunstenares Helaine Blumenfeld. Ennen Buum staat voor groei en kracht dat voortkomt uit de bewoners. Elke bewoner die deelneemt aan het project laat een spoor achter in klei dat wordt gevormd door hun eigen handen, deze handen staan voor de verbinding. De kleur en het geboortejaar staat voor de identiteit en de afdrukken vormen samen de keramieke kroon van de boom. De stam wordt van zacht aaibaar materiaal gemaakt zodat mensen worden uitgenodigd om de boom aan te raken en te bewonderen. Dit zachte materiaal draagt bij aan een betere akoestiek in de desbetreffende ruimte.

De boom komt in verbinding te staan met de andere kunstwerken die ook weer door de bewoners worden gemaakt, dit wordt een zogenaamde “wisselmuur”. Op de muur worden 2D en 3D vlakken gemaakt waar kunstwerken tentoongesteld kunnen worden.”

Muziek op donderdag

Elke donderdagmiddag gaan we met de bewoners zingen, klappen en muziek maken. Bezig zijn met muziek stimuleert, verblijdt, ontroert en versterkt het contact. We maken gebruik van (on)gewone instrumenten die de muziekdocent voor de bewoners meebrengt. We starten nu om de week met muziek. De bewoners zijn elke donderdag welkom van 14.30 - 16.00 uur. Ook deze bijeenkomsten zijn voor de bewoners vrijblijvend en kosteloos bij te wonen.

Het Oranje fonds, het fonds Sluyterman van Loo en een bijdrage uit het buurtfonds van BrabantWonen maken onze activiteiten bij Ministershof mogelijk.